1001 lemez amit hallanod kell, mielőtt meghalsz

    Újabb, a halhatatlanság látszatát keltő válogatással szolgál olvasóinak a GABO Kiadó. A 2004-es 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz címmel megjelent filmtörténeti „csemege” után a most megjelent kötet a zene világába kalauzolja olvasóját.

    Az 1001 lemez amit hallanod kell, mielőtt meghalsz a zenei világ számos népszerű alakjáról és stílusáról emlékezik meg. A rock és a pop mellett megjelenik a rock'n'roll, a dzsessz, a funk, a disco, a hiphop, a kísérleti és világzene is, valamint tánczenék széles skálája. Az egyes albumok, együttesek, stílusok rövid jellemzése mellett helyet kap egy-egy művész a korszakra jellemző gondolata is. Az egyes idézetek követve az idő fonalát kitűnő illusztrációi a világnézetek, életérzések színes palettájának. Segítségükkel felidézhetjük John Lennon, Freddie Mercury, Madonna, Michael Jackson és pályatársaik gondolatait alkotásról, zenéről, vallásról, önmegvalósításról, anarchiáról.

    A gazdagon illusztrált könyv évtizedes bontásban tárgyalja az egyes zenei korszakokat az 1950-es évektől egészen napjainkig. Így nem csupán a zenerajongóknak nyújt a kötet értékes élményt, hanem a lemezborító illusztrációk és a fotóművészet iránt érdeklődőknek is.

    Egy-egy korszak elején pár mondat jellemzi az adott évtized történéseit. Ezek az egyoldalú szemezgetések a kor történelmi és tudományos fejlődéséből a könyv kritikai alapjául is szolgálhatnak. A magyar szerkesztői előszó röviden ki is tér a kötet angolszász dominanciájára, amiben csak csekély mértékben kapnak teret német, francia, olasz alkotók, és amibe a hazai zenei élet egyetlen képviselője sem kapott helyet. Tagadhatatlanul mást jelent az 1950-es évek az európai ember számára, mást mint a hulahoppkarika feltalálása vagy Hawaii csatlakozása az Egyesült Államokhoz. Ahogyan mást jelent a „halhatatlanság” gondolata, életérzése is a magyar kultúra, történelem és a zenei élet színpadán. Amilyen meghatározó volt a Beatles, Pink Floyd vagy az Abba zenéje a világ könnyűzenei piacán, úgy alakította a hazai zeneszerető közönség életszemléletét Illéstől a Bëlga együttesig számos kiváló magyar zenekar.
Ez azonban talán egy következő „1001-kötet” témája.

Kecskeméti Zsuzsanna