A király nyomában Szegeden 1883     
     

  Újjáépítés

  A király Szegeden

        október 14.
        október 15.
        október 16.

  Megtekintett épületek

  Érdekességek

 


Érdekességek

A király értékes aranyékszerekkel jutalmazta meg a fogadása körül tevékenykedő tisztviselőket. Szluha Ágoston „brilliant gyűrűt”, Müller Béla főmérnök, Viski biztos és Kriszt Sándor alkamarás gyémánt melltűket kapott.

A városban tartózkodó idegenek számát 25-30 ezer fő közé becsülték. A vidékiek vonatokon és hajókon érkeztek - a vasúti kocsikhoz katonai kocsikat is hozzátoldottak, hogy mindenki felférjen.

A vendéglők és kávéházak jó forgalmat bonyolítottak a királylátogatás alatt és az eső miatt megnőtt a szegedi üzletek esernyőeladása.

Szeged érmeket veretett a A király nyomában emlékére. Az érem egyik oldalán Ferenc József arcképe, a másik oldalon a Városháza látható, mely előtt nyitott szárnyakkal egy főnix madár emelkedik ki a lángokból. Az arckép körül az uralkodó szállóigévé vált mondása olvasható: „Szeged szebb lesz, mint volt. 1879. márcz. 17. I. Ferenc József”. Az érem hátlapján a „Phoenixként ujjászületett MDCCCLXXXIII.” felirat olvasható.
Az érmeket Pósz Alajos helybeli ékszerész készítette. Az éremből öt arany példány készült a király és a kormány tagjai számára. Egy példányt Rudolf trónörökösnek küldtek el.
Az ezüst érmekből Szeged városa egy - egy példányt küldött a törvényhatóságoknak a testvéri szeretet jeléül, a többi ezüst és ércpéldányok nagy sikert arattak szuvenírként a vásárlók körében.

Benke József a városban állomásozó összes közös hadseregbeli és honvéd legénységet (1600 fő) borral vendégelte meg a királylátogatás három napja alatt.

A Boldogasszony sugárúton és a Tisza Lajos körúton az árbocokat díszítő lombfüzérek gallyait az ünneplő tömeg kegytárgyként hazalopta.

A A király nyomábanra két alkalmi lap jelent meg:
Az egyik a Burger Gusztáv és társa által kiadott Szeged hálája a másik az Endrényi Lajos és társa kiadásában megjelent A feltámadt Szeged.
Mindkét kiadványban részletes beszámoló olvasható Szeged újjáépítésének folyamatáról. A szöveges részeket az árvízről, az újjáépítésben résztvevő jeles személyekről és az új középületekről készült illusztrációk díszítik. Emellett költemények, jeles mondatok, visszaemlékezések teszik még gazdagabbá a lapokat.