az Egyesült Államokban
Vissza az előző oldalra

Moholy-Nagy 1937-ben az Egyesült Államokba költözik. Amerikai tartózkodása a Vasváry-gyűjtemény dokumentumai között is nyomon követhető. Megalapítja a chicagói New Bauhaust, melynek megalapításáról, első évéről, az iskola tagjairól szól Juhász Gyula portréjaL. Sandusky The Bauhaus Tradition and the New Typography (A Journal for Art Directors and Production People) című írása.

A New Bauhaus utódja a School of Design, illetve Institute of Design, melynek 1940-41-ben meghirdetett kurzusait mutatja be a Vasváry-gyűjtemény anyagában található ismertető: a nappali és esti tagozat mellett a gyerekeknek (5-12 éves korig) vasárnapi foglalkozásokat (pl. bábkészítés) ajánl a program. A Moholy-Nagy László vezetésével működő intézménynek oktatói között megtaláljuk Kepes Györgyöt és feleségét, Terebesyt, valamint Moholy-Nagy László második feleségét, Sybil Moholy-Nagyot is. A szponzorok közül Walter Gropius nevét emeljük ki, aki a Harvard Egyetem építészeti fakultásának a vezetője.

Művészeti és pedagógiai munkásságának elméleti szintézise csak 1946. november 24-én bekövetkezett halála után jelenik meg: a Vision in Motion, (Látás mozgásban), amelyben az építészettől az irodalomig(!) minden területet a címben megfogalmazott elv tükrében vizsgál, a fotó területén pedig számtalan új ötletet vonultat fel.

Érdekes összehasonlítani a Vasváry-gyűjteményben őrzött hetvenes évekbeli aukciós lista árjegyzékét a 2005-ös Sotheby's katalógus áraival: míg 1971-ben 1000 dollár körül kelt el egy Moholy-Nagy-alkotás, addig idén akár 300.000 dollárt is fizettek érte a művészetkedvelők.

 
Vissza az oldal tetejére