Az orvoslás évszázadai
Orvoslástörténeti kiállítások
„Nem a betegséget,
hanem a beteget kell gyógyítani!”

(Hippokratész)
Pécsi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár
Szeged, Somogyi Károly
Városi és Megyei Könyvtár
   

A 2008-as felvezető év hivatalos programja


A kétezer éves Pécs Európa Kulturális Fővárosa lesz 2010-ben. A programsorozat túlmutat a város határain, így a szintén gazdag kulturális élettel büszkélkedő Szeged is kiemelt partnerként vesz részt a rendezvényekben.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban megvalósítható és megvalósítandó, a minőségi turizmust megcélzó, közös rendezvények megrendezése érdekében a Somogyi-könyvtár már 2005 ősze óta egyeztetett a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának főigazgatójával és a Klimo Könyvtár vezetőjével.
A PTE Egyetemi Könyvtára partneri együttműködést vállalt a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral a 2010-es Pécs Európa Kulturális Fővárosa programban való részvételre 2008-tól, a felvezető évek könyvtári rendezvényeitől a 2010-es főprogramig.

2008-ra, a Környezet- és egészségkultúra évében a két, jeles régi könyves állománnyal rendelkező könyvtár orvostudományi anyagának bemutatását tervezte, oly módon, hogy az egyes bibliotékákban megtalálható, egyedi, becses darabok révén kirajzolódjék az európai orvostudomány fejlődésének íve, de hangsúlyos helyet kapjanak a magyar és a helyi orvoslás eredményei is. Az ’Európa Kulturális Fővárosa - Pécs, 2010’ program pályázatán elnyert támogatás segítségével megvalósuló kiállítások tudománytörténeti jelentőségű, látványos metszeteket tartalmazó, műtárgy-értékű könyvekből készült, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó válogatások. A tárlatokat közös honlapon szerkesztett virtuális kiállítás és közös, a két könyvtár muzeális gyűjteményének orvostudományi adatbázisa teszi minden érdeklődő számára elérhetővé, látogathatóvá és kutathatóvá.