I. évfolyam 5. szám
Megjelenik: néhány alkalommal
 
Szeged, 2014. szeptember 19.
 
FÜGGETLEN VIRTUÁLIS
ALKALMI LAP
 
 
SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓHIVATAL:
SOMOGYI-KÖNYVTÁR
 
 


VÉR FOLYT
A PARLAMENTBEN

Tisza erélyesen sürgette a házszabályreviziót és miután az ellenzék az obstrukciót még fokozottabb erővel (1) megindította, a képviselőház elnöki székébe ült, hogy régi tervét megvalósítsa. Sikerült a többséggel, a házszabályok formáinak mellőzésével 1912 júniusában a javaslatokat megszavaztatnia, dacára a személye ellen irányuló támadásoknak. Kovács Gyula ellenzéki képviselő gyilkos merényletet intézett ellene a Ház nyílt ülésén, de a golyók célt tévesztve süvöltöttek el a rendithetetlen nyugalommal tovább elnöklő Tisza felett. Kovács Gyula ekkor halántékához emelte a revolvert, önmagára lőtt és végigvágódott a padsorok között.
A helyzet tovább is feszült maradt és az uj házszabályokkal szembeszegülő képviselők karhatalmi rendszabályozása (2) nehéz feladat volt. (3) (képek 4 5)





 
 





Bünös merénylet Tisza ellen

A képviselőház elnökére, elnöki kötelessége teljesitése közben, az ülés folyamán, gyilkos szándékkal háromszor rálőtt – egy ellenzéki képviselő (6). Az isteni gondviselés megmentette a Tisza István drága életét mig a merénylő a maga kezével röpitett golyót a forró politikai szenvedélyektől gőzölgő fejébe.
A képviselőház elnöke csodálatos lélekjelenléttel és heroikus bátorsággal viselkedett a kritikus pillanatban. Mozdulatlanul ült helyén, a második lövés után felállott, egyenesen állott, mint a gyertyaszál, s csak arra volt gondja, azt kiáltotta a merénylőre szilajon rárohanó híveinek, hogy ne bántsák, kiméljék a boldogtalant. (képek 7)

 
 


 

 

I. évfolyam 5. szám
A VASGRÓF
 
2
 

Egy munkapárti rálőtt Kovácsra

A rendőri vizsgálat megállapította, hogy Kovács Gyula revolverének nagyon rossz volt a hordóképessége és hogy tizenkét milliméteres volt. Ha Kovács modern fegyvert használt volna, akkor föltétlenül eltalálja Tiszát, mert a golyó nem szaladt volna félre az utjából.
Kovács csak négy lövést tett, az ötödik lövést a munkapárt egyik tagja tette Kovácsra. Ez a golyó egészen más kaliberü, mint amelyek az elnöki emelvényben vannak.
Megállapították, hogy a golyó Kovács koponyacsontját törte össze, de ha komplikációk be nem állanak, életben marad. (8) (kép 9)


Ne ölj!

Odáig jutottunk, hogy bünöst és áldozatot alig lehet egymástól megkülönböztetni. A pártszenvedély birája a tetteknek s ugyanaz a cselekedet gyalázatos gonosztetteknek és halhatatlan heroizmusnak tünik fel aszerint, hogy a pártos elfogultság prizmájának melyik szögéből tekintjük. Tisza István megölte a magyar parlamentárizmust; Tiszát meg akarta ölni egy fanatikus.
Minek kell még történnie, hogy vége szakadjon a deliriumnak? Érdeke-e ennek a szegény nemzetnek, hogy a gyászos incidens az egész világ előtt a magyar képviselőház tagjai züllöttségének tükörképét mutassa? (10) (kép 11)

Kovács Gyulát fölmentették

Az esküdtek Kovács bűnösségére vonatkozólag hétnél több nemmel feleltek. Ennek következtében a bíróság kénytelen volt fölmenteni Kovács Gyulát. A hallgatóság éljenzéssel fogadta a fölmentést, mire az elnök kiürittette a termet.

A munkapártban megütközéssel fogadták a fölmentő itéletet, de Tisza István hidegen vette tudomásul a hirt. Amikor Tisza este a munkapárti körből hazafelé indult, a kapu alatt majdnem összeütközött Kovács Gyulával. Egy ideig megütődve néztek egymásra, majd szó nélkül távoztak. Kovács az abban a házban lakó rokonához ment és így került szembe nagy ellenfelével. (12)

 

 
Idézett források:
  1 Tolnai Világlapja 1912. június 16.
  2 Tolnai Világlapja 1912. június 2.
  3 Magyar politikai lexikon. 1-2. köt. Budapest, 1914-1935
  4 Budapest 1912. június 8.
  5 Pesti Hírlap 1912 június 8.
  6 Magyar Nemzet 1912. június 8.
  7 Népszava 1912. június 8.
  8 Szegedi Napló 1912. június 8.
  9 Tolnai Világlapja 1912. július 21.
10 Pesti Napló 1912. június 8.
11 Vasárnapi Ujság 1912/24
12 Szegedi Friss Ujság 1912. december 18.
 
 
További lapszámok: 1. „A szegedi” Tisza grófok | 2. Vastartalma vonz, vagy taszít... | 3. A kormányelnök Szegeden | 4. Görbe tükörben | 6. Éljen a király! | 7. Ilyen háborúba belemenni őrület | 8. „Így kellett lennie” | 9. Itélet után | 10. Tisztelt Barátom!
 

Somogyi-könyvtár, Szeged | 2014