I. évfolyam 8. szám
Megjelenik: néhány alkalommal
 
Szeged, 2014. szeptember 24.
 
FÜGGETLEN VIRTUÁLIS
ALKALMI LAP
 
 
SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓHIVATAL:
SOMOGYI-KÖNYVTÁR
 
 

Meghiusult merénylet
Tisza István ellen

A parlament előtt egy fanatizált lelkü fiatalember revolvert szegzett az autójába beszálló Tisza István grófra. A sofőr rácsapott a merénylő karjára, mire kiesett a kezéből a revolver. (1) (kép 2)
A közelben tartozkodó detektivek lefogták a merénylőt, azonnal igazoltatták, majd Tisza István szólott hozzá, aki megdorgálta tettéért. (3)




„ÍGY KELLETT LENNIE...”

Gróf Tisza István családjával együtt másfél esztendő óta a VI. ker. Hermina-ut 35. szám alatt lakik Roheim Leontina villájában. A villa csendőrök őrizetére volt bizva. Éjjel még a Nemzeti Tanács tagjai szigoru szavakkal intették le azokat, akik a Tisza lakásának a megostromlását követelték. Most azonban már nem volt, aki visszatartóztassa őket. (képpel 4)


Tisza délután 4 órakor megebédelt felesége, sógora, Sándor János volt belügyminiszter, dr. Radvánszky Béla báró és unokahuga, Almássy Denise grófnő társaságában. Sándor János eltávozott a villából és Tisza dolgozószobájába vonult, a hol nejével és unokahugával elbeszélgetett.

Délután egynegyed 6 órakor nyolcz vagy tiz felfegyverzett katona hatolt be Tisza villájába. A vaskeritésen átmásztak és betörték a villa kapuját. (5)
 
 





Beteljesedett Tisza István végzete

Négy katona behatolt a csendőrökhöz, a sarokban elhelyezett fegyverekre vetették magukat és ilyenmódon lefegyverezték az őrséget. Félrelökték az inast, behatoltak a nyaraló nagy előcsarnokába. Tisza a katonákat meglátva felállt és revolverrel a kezében elébük ment. Felesége és unokahuga velementek. Tisza előre lépett, megragadta annak a katonának a fegyverét, aki a fejére célzott. (6) (képek 6 7)
Almássy Denise olyan mozdulatot tett, mintha meg akarná védeni nagybátyját. Ebben a pillanatban három lövés dördült el. Tisza Istvánné félájultan rogyott le férje mellé. Meglőttek ... végem van ... ennek igy kellett lennie... (5)

 
 


 

 

I. évfolyam 8. szám
A VASGRÓF
 
2
 

Nem bujkálok!

Telefonoztak a mentőkért, Fenesi Sándor inas elszaladt a Bethesdába orvosért, de mire az odajött, Tisza István öt percig tartó szenvedés után meghalt. Krétafehér arccal feküdt halottaságyán, a nagy vérveszteség okozta a halványságot.
Az Est munkatársa beszélgetett dr. báró Radvánszky Béla főkapitányhelyettessel. Arra kértem, hogy jöjjön hozzám lakni, de Tisza visszautasította: Nem bujkálok! (8) (képek 9 10)



A revolvert, a melylyel Tisza védekezni próbált, nem találták a lakásban, valószinüleg a merénylők magukkal vitték. A tettesekről annyira hiányzik minden nyom, hogy üldözésükre még csak nem is gondolnak. (5)

Tisza temetése a forradalmi szenvedélyek által feldúlt lázas izgalmak között 1918 nov. 3-án volt Geszten, ahol ősei sírboltjában helyezték örök nyugalomra s ahova évről-évre mind nagyobb és nagyobb zarándokcsapat vonul halála évfordulóján. (11)

Nagy akcióban el kell menni
a golyóig

Nem állott mellette más, mint a kálvinista
predesztináció fekete angyala, aki azt súgta neki: beteljesedett, ennek így kellett lennie. Hős volt, nagy kormányzó volt, tüneményes pártvezér, problematikus államférfi és gyarló diplomata. Élete és történelmi hagyatéka körül talán sohase fog kialakulni az a nemzeti eposz, amely hősét a fény ködében lebegteti. (12) (kép 13)

Tisza István akkor is férfi volt véges-végig, aki nem adott fel magából egy szemernyit sem, aki szembenézett a végzettel, a halállal és mint hős, mint mártir esett el a becsület mezején; a szó szoros értelmében beváltotta azt a mondását, hogy nagy akciókban el kell menni a golyóig. (14)

 



 
Idézett források:
  1 Az Ujság 1918. október 17.
  2 Tolnai Világlapja 1918. október 26.
  3 Friss Ujság 1918. október 17.
  4 Pesti Napló 1918. november 1.
  5 Az Ujság 1918. november 1.
  6 Friss Ujság 1918. november 1.
  7 Szeged és Vidéke 1918. október 31.; november 1.
  8 Az Est 1918. november 2.
  9 Szegedi Napló 1918. november 1.
10 Érdekes Ujság 1920. augusztus 2.
11 Magyar politikai lexikon. 1-2. köt. Budapest, 1914-1935
12 Pethő Sándor: Tisza István gróf. In: Viharos emberöltő. Budapest, 1929
13 Tisza-emlékkönyv. Debrecen, 1928
14 Klebelsberg Kuno: Tisza István emlékezete. In: Jöjjetek harmincas évek! Budapest
  
 
 
További lapszámok: 1. „A szegedi” Tisza grófok | 2. Vastartalma vonz, vagy taszít... | 3. A kormányelnök Szegeden | 4. Görbe tükörben | 5. Vér folyt a parlamentben | 6. Éljen a király! | 7. Ilyen háborúba belemenni őrület | 9. Itélet után | 10. Tisztelt Barátom!
 

Somogyi-könyvtár, Szeged | 2014