Fogászatunk a 19. században

A tárlóban a 19. századi magyar fogászat fejlődését, legjelesebb művelőit, az új fogászati módszereket ismerhetik meg a látogatók. Sajnos ebből az időszakból elég kevés tárgy került a kiállításba, egy kis fogászati üllő és egy üvegcse amalgámreszelék.

A vitrinben a korszak néhány jelentős fogászati szakmunkája kívánja reprezentálni a hatalmas fejlődést, amelyen a fogászat a 19. században keresztül ment. Természetesen Magyarországon először a külföldi szakirodalom jelent meg, elsősorban a német nyelvű szakmunkák kerültek a magyar fogorvosok kezébe. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy ekkor Magyarországon nem volt fogászati oktatás, a fogorvosok Bécsben és német egyetemeken sajátították el a szakma alapjait. A tárlóban Franz Nessel: Compendium der Zahnheilkunde (Wien, 1856.); a Julius Scheff által szerkesztett Handbuch der Zahnheilkunde (Wien, 1892.) és W. D. Miller: Lehrbuch der Conservieren Zahnheilkunde (Leipzig, 1896.) című műve látható.
Később megjelennek a magyar fogorvosok által írt munkák is: Pfeffermann Péter: Fassliche Darstellung der gesamten Zahnheilkunde nach dem neuesten Standpunkte (Erlangen, 1864.); A legszükségesebb tudnivalók a fogak és a száj ápolásáról (Budapest, 1876, 1885, 1897 Abonyi József: A fogászat és műtéteinek rövid kézikönyve (1888.); ); valamint Abonyi József: Az altatószerekről, különös tekintettel a bromethylre (Budapest, 1891.). Abonyi József könyveinek külön értéket ad, hogy igényes fametszetek mutatják be a korszak eszközeit, műszereit.


Vissza